1. Home
  2. Pijnbestrijding
  3. Nekpijn

Nekpijn

Pijn in de nek wordt vaak veroorzaakt door diverse anatomische structuren: de steungewrichtjes tussen de wervels (facetgewrichten), de tussenwervelschijf, de spinale zenuwen, de wervels zelf en de pezen en/of spieren in de nek of een combinatie van deze structuren.

Allereerst 'zoekt' de pijnspecialist door vragen te stellen en uw nek te onderzoeken (lichamelijk onderzoek) naar een specifieke oorzaak/pijnbron. In het voortraject van uw verwijzing naar Nocepta kan diagnostisch onderzoek door andere specialisten uitgevoerd worden ter uitsluiting van andere lichamelijke oorzaken van uw pijn. Deze informatie neemt de pijnspecialist mee in het consult.

Als we een aanwijsbare oorzaak vinden, is het in bepaalde gevallen mogelijk dit met een prikje te behandelen. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een blokkade. Daarnaast is het mogelijk te behandelen met medicatie of TENS en brengen we in kaart of er bepaalde uitlokkende factoren spelen waarop we invloed gaan uitoefenen. In overleg met u stellen we een behandelplan op. Wij geloven dat een combinatie van behandelingen het beste werkt. Het is vaak niet zinvol om 'alleen' een blokkade te verrichten zonder de andere factoren aan te pakken.

Over welke minimaal invasieve behandelmogelijkheden beschikken wij als anesthesioloog/pijnbehandelaar in het geval van de verschillende pijnbeelden?

Radiculaire pijn(uitstralende nekpijn)

Deze pijn is afkomstig van de spinale zenuw, bijvoorbeeld door druk van een nekhernia op deze zenuw. Naast nekpijn is er bijna altijd sprake van een uitstraling (pijn en/of tintelingen) naar de schouder en/of arm, vaak tot in de vingers. Als we vermoeden dat er operatief te behandelen afwijkingen zijn - zeker in combinatie met neurologische uitvalsverschijnselen - dan is beeldvorming, liefst via een MRI, noodzakelijk. Het komt ook voor dat niet helemaal duidelijk is of de pijnklachten door een spinale zenuw worden veroorzaakt. In dat geval verdoven we de 'verdachte' zenuw selectief. Als de pijn dan verdwijnt, weten we waar de oorzaak zit. De minimaal invasieve behandeling bestaat uit een epidurale steroid injectie of gepulseerde radiofrequente behandeling (PRF) van de zenuw. Hierbij wordt de zenuw beïnvloed, vergelijkbaar met 'resetten'. Soms komt radiculaire pijn in aanmerking voor behandeling middels ruggenmergstimulatie.

Cervicaal facetsyndroom

Hierbij is sprake van nekpijn veroorzaakt door slijtage van de steungewrichtjes in de nek. Vaak is er uitstraling naar het achterhoofd, de schouder of bovenrug. Meestal wordt de pijn uitgelokt door bepaalde nekbewegingen. Het facetsyndroom is niet te bewijzen met lichamelijk onderzoek of met beeldvorming. Veel mensen hebben slijtage aan de facetgewrichtjes zonder pijnklachten. Als we een facetsyndroom vermoeden, dan doen we eerst een proefverdoving van het betreffende zenuwtakje. Als hierop de pijn flink zakt, dan krijgt u een afspraak om het zenuwtakje met hitte te behandelen. Hierdoor wordt er geen gevoel en dus pijn meer doorgegeven. In de regel behandelen we per behandeling vier gewrichtjes op rij. De 'cervicale facetdenervatie' is ook bewezen effectief bij whiplashklachten.

Contact

Het secretariaat is op werkdagen te bereiken van 8:30 -12:00 uur en van 13.00 - 15.30 uur.

 

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden.

Na afhandeling van het verzoek wordt de melding verwijderd. Indien aan de orde wordt een notitie in het dossier gemaakt.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.