1. Home
  2. Pijnbestrijding
  3. Rugpijn

Rugpijn

Rugpijn is één van de meeste voorkomende pijnklachten. Het is gedefinieerd als pijn in de rug en komt meestal voort uit verschillende structuren in de rug zoals de botten, pezen, gewrichten en zenuwen. In sommige gevallen veroorzaken andere organen pijn die uitstraalt naar de rug. De meeste rugpijn is eenvoudig te behandelen. Toch is het raadzaam naar een dokter te gaan met uw rugpijn. Rugpijn kan zich verschillend uiten. In sommige gevallen is er sprake van scherpe, penetrerende pijn. Dit wijst op een betrokken zenuw of spier. In andere gevallen uit het zich in vage en doffe pijn.

Wat is het verschil tussen acute en chronische rugpijn?

Het verschil is eenvoudig. Acute pijn duurt minder dan 12 weken en chronische pijn duurt langer dan 12 weken. Dokters classificeren rugpijn soms als subacuut in het acute pijngedeelte van 6-12 weken. Beide kunnen een scala aan oorzaken hebben en daarvoor geschikte behandelingen.

Wat veroorzaakt acute rugpijn?

Acute rugpijn ontstaat meestal plotseling en komt vaak door een blessure of ongeval. Vaak is de oorzaak gerelateerd aan weefselbeschadiging in de rug, iets wat meestal binnen 3 tot 6 maanden overgaat met behulp van therapie en medicatie. Soms gaat acute pijn over in chronische pijn door negeren en onderbehandeling. Belangrijk is ook het uitsluiten van andere oorzaken van rugpijn door andere organen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een urineweg infectie.

Wat veroorzaakt chronische rugpijn?

Voor chronische rugpijn is meestal eenvoudig een oorzaak te vinden, maar in sommige gevallen wordt er geen oorzaak aangetoond. De eerste categorie wordt veroorzaakt door afwijkingen in structuren, zoals spinale stenose, osteoarthritis, degeneratieve ziekten en ontstekingen. Soms is hier een operatie voor nodig. De tweede categorie kan wijzen op een oude blessure, die onvoldoende is hersteld. Ook kan het komen door dagelijkse stressoren, slechte houding, arbeidsomstandigheden of te weinig beweging. Chronische rugpijn zorgt vaak voor een lagere kwaliteit van leven, een hogere pijnintensiteit en een angst voor bewegen.

Wat zijn de mogelijkheden voor behandeling van rugpijn?

De behandeling van acute rugpijn is gebaseerd op de onderliggende oorzaak. Omdat in de meeste gevallen acute rugpijn wordt veroorzaakt door een spierbeschadiging of blessure, wordt dit vaak behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers. Ook fysiotherapie draagt bij aan genezing.

Wanneer de rugpijn chronisch is en wordt veroorzaakt door afwijkingen in structuren zoals spinale stenose, osteoarthritis, degeneratieve ziekten en ontstekingen, is in sommige gevallen een operatie noodzakelijk. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Een alternatief is pijnbehandeling.

Pijnbehandelingen verdelen we in twee groepen: somatische en niet-somatische pijnbehandelingen. Deze twee soorten pijnbehandeling samen noemen we een multidisciplinaire behandeling van de pijn.

Somatische pijnbehandelingen

Dit zijn verschillende soorten behandelingen die op het lichaam ingrijpen zoals bijvoorbeeld medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren, maar ook manuele geneeskunde/therapie en fysiotherapie.

Niet-somatische pijnbehandelingen

Dit zijn behandelingen die vooral gericht zijn op de gevolgen die de pijn voor u heeft en/of factoren die uw pijn erger maken zoals een depressie. Niet-somatische pijnbehandelingen bestaan uit pijngedragsbehandelingen, depressiebehandelingen, psychologische behandelingen en revalidatiebehandelingen.

Contact

Het secretariaat is op werkdagen te bereiken van 8:30 -12:00 uur en van 13.00 - 15.30 uur.

 

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden.

Na afhandeling van het verzoek wordt de melding verwijderd. Indien aan de orde wordt een notitie in het dossier gemaakt.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.