1. Home
  2. Pijnbestrijding
  3. Artrose

Artrose

Artrose is een lastig verschijnsel, omdat het zo veelomvattend is. Dat maakt het erg locatie-afhankelijk voor een eventuele behandeling. Wel is er veel bekend over de risicofactoren voor het krijgen van artrose. Oude sportletsels, houding, stand van de gewrichten, overgewicht, roken, maar ook de genetische aanleg en veranderingen in het kraakbeen spelen een rol. Hoewel artrose nog niet te genezen is, weten we steeds meer over de oorzaken en mogelijke behandelingen. De therapieën tot nu toe zijn vooral gericht op het bestrijden van de symptomen (pijn) en het leren omgaan met de artrose.

Er zijn verschillende vormen van artrose: ontsteking, bot, kraakbeen, spieren en banden. De behandeling richt zich steeds meer op het type artrose dat u heeft en de verschillende locaties (bijvoorbeeld wervelkolom of gewrichten). Afhankelijk van de locatie verrichten we bepaalde zenuwblokkades, zodat de pijn verminderd wordt doorgegeven (o.a. wervelkolom en schouder). Bij andere gewrichten is het mogelijk, afhankelijk van de ernst, injecties te geven. Bij ernstige vormen, afhankelijk van het klachtenpatroon, is een operatie (bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie) door de orthopeed noodzakelijk.

Medicijnen tegen de pijnklachten zijn er in verschillende soorten en maten. Waarschijnlijk gebruikt u nu ook al bepaalde medicijnen tegen de pijn. Samen met u en uw huisarts proberen we dit te optimaliseren. Omdat de oorzaak van de artrose niet is te genezen pakken we in veel gevallen het probleem op meerdere fronten aan. Denk hierbij aan:

Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en vertelt hij u hoe u het beste met uw pijn omgaat.

Ergotherapie

De ergotherapeut leert hoe u zo beweegt dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast worden bij uw dagelijkse activiteiten. Denk aan zaken als eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut u adviezen over de diverse hulpmiddelen.

Revalidatie

Ook de revalidatiearts helpt u met een specifiek op u afgestemde, intensieve behandeling.

Lokale pijnbestrijdingstechnieken zoals:

  • Echogeleide blokken
  • Tens
  • Iontoforese

Contact

Het secretariaat is op werkdagen te bereiken van 8:30 -12:00 uur en van 13.00 - 15.30 uur.

 

Dit formulier is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden.

Na afhandeling van het verzoek wordt de melding verwijderd. Indien aan de orde wordt een notitie in het dossier gemaakt.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft accepteer je onze cookies.